اهمیت روشنایی سوله و نورپردازی کارگاه
روشنایی سوله و کارگاه یکی از مسائل اساسی در راهاندازی آن است و سیستمهای روشنایی سالن های صنعتی، بخش مهمی از ساختار کارخانه و انبار هستند؛ زیرا بر ایمنی و بهرهوری کارکنان تاثیر زیادی میگذارند. در زیر با اهمیت طراحی روشنایی سوله آشنا میشوید:
- ایمنی: روشنایی مناسب در محیط کار، بهبود دید کارکنان را فراهم میکند و احتمال وقوع تصادفات و حوادث را کاهش میدهد. نورپردازی مناسب به خصوص در محیطهایی که از ماشینآلات و تجهیزات پیچیده استفاده میشود، میتواند به جلوگیری از تصادفات جدی کمک کند.
- بهبود عملکرد و دقت: اگر نورپردازی سوله یا کارگاه خود را براساس استاندارد روشنایی صنعتی انجام دهید، میتوانید عملکرد کارکنان خود را تا درصد زیادی افزایش دهید. زیرا نور کافی در محیط کار باعث تقویت تمرکز و کارایی افراد میشود و از خستگی چشم در طول روز جلوگیری میکند.
- کیفیت تولید و عیبیابی: روشنایی مناسب میتواند کیفیت تولید و سرعت آن را ارتقا دهد. در محیطهای کاری که دقت بالایی مورد نیاز است، نور کافی و بدون فلیکر میتواند به کارکنان کمک کند تا عیوب را به طور دقیق تشخیص دهند.
- بهینهسازی مصرف انرژی و کاهش هزینهها: بهترین روشنایی برای سوله که استفاده از فناوری led است به شما در بهینهسازی مصرف انرژی کمک زیادی میکند. در نتیجه میتوانید در مصرف برق صرفهجویی کنید و هزینهها را کاهش دهید.
- رفاه کارکنان و کاهش خستگی: سیستم روشنایی مناسب در سالن های صنعتی باعث افزایش رفاه و راحتی کارکنان میشود. همچنین از ایجاد مشکلاتی مانند خستگی چشم و سردرد جلوگیری میکند.
انواع سیستم روشنایی سوله
طراحی سیستم روشنایی سوله و سالن صنعتی را میتوان به روشهای زیر انجام داد:
- سیستم روشنایی فلورسنت
- سیستم روشنایی صنعتی ال ای دی (بهترین روشنایی برای سوله، کارگاه، کارخانه و دیگر محیطها)
- سیستم نورپردازی هالوژنی
- سیستم هوشمند
در جدول زیر هر کدام از این سیستمها را با معیارهای مصرف برق، طول عمر، کیفیت نوردهی و امنیت مقایسه میکنیم:
نوع چراغ | مصرف انرژی | عمر مفید | کیفیت نوردهی | امنیت |
---|---|---|---|---|
الایدی | این چراغها نسبت به سایرین، از کمترین میزان مصرف برق برخوردار هستند. | دارای عمر مفید بلندتری نسبت به فلورسنت و هالوژنی است. چراغهای LED معمولا تا ۵۰۰۰۰ ساعت عمر میکنند. | این چراغها را نور را با کیفیت بالا و بیشترین شار نوری ارائه میدهند و در رنگ نورهای متنوع تولید میشوند. | چراغهای led کمترین میزان حرارت را تولید میکنند و فاقد مواد مضر مانند سرب و جیوه هستند. |
فلورسنت | بعد از LED، مصرف انرژی فلورسنت کمتر از هالوژنی است. | عمر مفید فلورسنت کمتر از LED و بیشتر از هالوژنی است. | چراغهای فلورسنت بهرهوری نوری متوسطی دارند و در برخی موارد دارای فلیکر و خیرگی هستند. | این چراغها حاوی جیوه هستند که میتواند در صورت شکستگی، سلامت افراد و محیط زیست را تحت تاثیر قرار دهد. |
هالوژنی | این چراغ از سه سیستم مذکور، بیشترین مصرف انرژی را دارد. | این سیستم عمر مفید کمتری نسبت به فلورسنت و LED دارد. | این چراغها به تولید نور گرم و طبیعی مشهور هستند و کیفیت نوردهی آنها از فلورسنت بهتر است. | چراغهای هالوژن گرمای زیادی تولید میکنند و دارای گازهای سمی هستند. لذا توصیه میشود از مواد قابل اشتعال، پارچه، پلاستیک و غیره دور باشند. |
نتیجهگیری:
به طور کلی، انتخاب سیستم روشنایی مناسب بر اساس نیازها و محیط استفاده متفاوت است. اما با توجه به مزایا و معایب فوق، اکثر افراد روشنایی صنعتی ال ای دی را ترجیح میدهند که به دلیل مصرف انرژی کمتر، عمر مفید بالاتر و کیفیت نور بهینهتر، بهترین روشنایی برای سوله شناخته میشود.
بیشتر بخوانید: چراغ سوله ای چیست؟ مهمترین کاربرد و ویژگی چراغ های سوله ای
سیستم روشنایی هوشمند سوله و سالن های صنعتی
هوشمندسازی سیستم روشنایی و کنترل خودکار به کارخانهها اجازه میدهد تا 70 درصد از مصرف انرژی بکاهند. همچنین میتوانند نور را با توجه به شرایط متغیر تنظیم کنند. به عنوان مثال میتوانند در بخشهایی که نیاز به فعالیت با تمرکز بالا است، رنگ نور را بر روی مهتابی و در سالنهای استراحت و غذاخوری، رنگ نور را بر روی آفتابی قرار دهند. برای طراحی روشنایی هوشمند سوله ها، کارخانه و دیگر محیطها میتوانید با کارشناسان کاسپین نور تماس بگیرید.
اصول روشنایی سالن های صنعتی
در این بخش با اصول روشنایی صنعتی سوله آشنا میشوید تا بتوانید سالنها و محیطهای کار خود را به بهترین نحو نورپردازی کنید.
تعیین نیازهای نورپردازی، اولین گام در محاسبه روشنایی سوله
ابتدا باید نیازهای نورپردازی سالن مشخص شود. به عنوان مثال میتوانیم به نوع فعالیت صنعتی (تولید، انبارداری، بستهبندی، کار با دستگاه و غیره) و پارامترهای مهم مانند ارتفاع سقف، تجهیزات مورد استفاده و شرایط محیطی اشاره کنیم.
بیشتر بخوانید: راهنمای جامع روشنایی کارخانه + اصول نورپردازی محوطه کارخانه
انتخاب صحیح دمای رنگ نور
هر بخش از کارخانه یا سوله نیاز به دمای رنگ نور صحیح دارد. در بخشهایی که قرار است فعالیتها با تمرکز بالا انجام شوند، از رنگ نور سرد یا مهتابی استفاده کنید. (به عنوان مثال فعالیت با دستگاههای برش، تراشکاری، مونتاژ و غیره) در بخشهای استراحت کارکنان نیز از رنگ نورهای آفتابی و نچرال کمک بگیرید. توجه داشته باشید که برای داشتن بیشترین میزان بهرهوری، استفاده از نورگیرها و پنجرهها را برای روشنایی سوله از یاد نبرید.
انتخاب چراغ مناسب
همانطور که در بخش قبل گفتیم، سیستمهای روشنایی با چراغهای مختلفی قابل پیادهسازی هستند. در این زمان بسیار مهم است که از فناوری بهینهای برای نورپردازی کارگاه و سالن صنعتی خود کمک بگیرید. چراغ سوله ای ال ای دی، چراغ خیابانی led و پروژکتورهای ال ای دی smd بهترین روشنایی برای سوله هستند؛ زیرا سبب کاهش مصرف برق میشوند و طول عمر بالایی دارند. به عنوان مثال چراغ سوله ای کاسپین نور در برابر نفوذ رطوبت، گرد و غبار و دیگر تغییرات شرایط محیط که در سالنهای صنعتی اجتنابناپذیر است، مقاومت دارد. همچنین در رنگ نورهای متنوع تولید میشود و امکان سفارشیسازی آن مطابق با نیاز شما وجود دارد.
انتخاب توزیع نور مناسب
توزیع نور در روشنایی سوله به دو صورت متمرکز و غیرمتمرکز صورت میگیرد. در توزیع متمرکز، نور با شدت بالا به نقاط خاصی تابیده میشود. در مقابل، توزیع غیرمتمرکز سبب روشنایی یکنواخت در محیط میشود و تمامی نقاط را روشن میکند. اگر توزیع یکنواخت و غیرمتمرکز را انتخاب کردهاید، توصیه میکنیم از چراغ سوله ای 200 وات، چراغهای خیابانی یا پروژکتورهای ال ای دی smd استفاده کنید. برای اطلاع از قیمت پروژکتور ال ای دی 200 وات و قیمت چراغ خیابانی ال ای دی 200 وات میتوانید از کاسپین نور کمک بگیرید.
توجه به هزینهها در محاسبه روشنایی سوله
یکی از مهمترین اصول استاندارد روشنایی در محیط های صنعتی توجه به بودجه و هزینههای روشنایی است. حال از آنجایی که کارخانهها و کارگاهها بودجهی زیادی را برای مصرف برق جهت استفاده از دستگاهها، تجهیزات و غیره مصرف میکنند؛ کاهش هزینههای روشنایی میتواند تا حد زیادی از مشکلات آنها کم کند. بدین ترتیب، توصیه میکنیم برای کاهش برق و هزینههای انرژی از پروژکتور ال ای دی، چراغ خیابانی یا چراغ سوله ای led استفاده کنید. این محصولات بهرهوری نوری بسیار بالایی دارند و با پخش نور یکنواخت، به خوبی محیطهای وسیع را روشن میکنند.
رعایت ایمنی
رعایت حفاظت و ایمنی یکی دیگر از اصول محاسبه روشنایی سوله است که باید آن را در نظر داشته باشید. به طور معمول مکان نصب لامپها در محلی است که افراد به صورت مکرر در آن رفت و آمد میکنند. همچنین کابلکشی اشتباه و اتصالات نادرست میتواند خسارات زیادی را به بار بیاورد. بنابراین طراحی نورپردازی باید کاملا ایمن و قابل اعتماد باشد و اقدامات ایمنی سختگیرانه مانند محافظت در برابر ضربه و اتصالات کوتاه انجام شود تا از وقوع حوادث جلوگیری شود.
بیشتر بخوانید: روشنایی سالن ورزشی مطابق با استانداردها + اصول و لامپ مناسب
نکات مهم در طراحی روشنایی سوله
با رعایت این نکات، روشنایی سالن صنعتی بهبود مییابد و به افزایش ایمنی، کارایی و راحتی کارکنان میکمک کند:
- پوشش دیوار و سقف میتواند بر میزان روشنایی سوله ها موثر باشد. در حقیقت دیوارها و سقفهایی که از پوششهای سفید و براق برخوردار هستند، سبب بازتاب نور تا 80 درصد میشوند. ولی پوششهای تیرهرنگ و کدر فقط 10 درصد نور را بازتاب میدهند. (درصد بازتاب بیشتر سبب افزایش روشنایی میشود و بهتر است.)
- اگر محیط شما به علت فعالیتهای صنعتی دارای گرد و غبار است، میتواند بر کیفیت نوردهی تاثیر بگذارد. در این زمان باید از چراغهای سوله ای استفاده کنید تا در برابر نفوذ گرد و غبار مقاوم باشند.
- در محاسبه روشنایی سوله باید توجه داشته باشید که از چراغها به صورت متوازن استفاده کنید. این به معنای نور با توزیع یکنواخت در سراسر سالن و جلوگیری از نقاط سایه است.
- در سالنهای صنعتی با ارتفاع سقف بالا، مهم است که از چراغهایی که قابلیت دفع حرارت دارند استفاده کنید تا از افزایش دمای محیط جلوگیری شود.
- در طراحی و نصب نورپردازی سالنهای صنعتی، باید به رعایت استانداردها و مقررات مربوط به ایمنی و بهداشت کارکنان نیز توجه شود.
- نگهداری تجهیزات روشنایی را فراموش نکنید و در فواصل زمانی معین حتما آنها را تمیز کنید.
- عملکرد تجهیزات پس از نصب باید برای بررسی کیفیت و کارایی آزمایش شوند. در این زمان اگر نیاز بود میتوانید آنها را اصلاح کنید.
بهترین روشنایی برای سوله و کارگاه چیست؟
بهترین روشنایی برای سوله استفاده از فناوری led است. چراغ های سوله ای ال ای دی دارای بهرهوری نوری بالا، طول عمر طولانی، فاقد مواد مضر، مقاوم در محیطهای صنعتی و موجود در رنگ نورهای متفاوت هستند. در این میان بهترین انتخاب چراغ سوله ای led است و سپس چراغ خیابانی و پروژکتور led شناخته میشود. برای دریافت قیمت چراغ خیابانی ال ای دی نیز میتوانید از وبسایت کاسپین نور استفاده کنید.
جمعبندی
در این مطلب قصد داشتیم شما را با نحوه محاسبه روشنایی سوله و کارگاه مطابق با استانداردهای لازم آشنا کنیم. مهمترین اصول آن شامل تعیین نیازهای نورپردازی، انتخاب چراغ مناسب، دمای رنگ و توزیع نور میشود