فلیکر لامپ چیست و چه دلایلی دارد؟ رفع فلیکر لامپ

تاریخ نوشته : جولای 3, 2024
فلیکر لامپ چیست

چشمک زدن نور یا فلیکر چیست؟

فلیکر (به انگلیسی: Flicker) به چشمک زدن یا سوسو زدن نور می‌گویند که سبب آزردن چشم‌ها می‌شود. به عبارتی دیگر پدیده فلیکر همان تغییرات سریع روشنایی چراغ است که به علت نوسانات در ولتاژ برق، کیفیت نامناسب منبع نور یا مشکلات مربوط به سیم‌کشی رخ می‌دهد. نویز فلیکر می‌تواند اثرات مخربی را بر سلامتی انسان، مانند خستگی چشم‌ها، سردرد و حتی تشنج در افراد مبتلا به صرع بگذارد. از طرفی دیگر نیز در محیط‌های کاری، صنعتی و درمانی سبب کاهش دقت و بازدهی خواهد شد. بنابراین بسیار مهم است که با این پدیده آشنا باشید و از تهیه محصولاتی که دارای آن هستند خودداری کنید. در ادامه با کاسپین نور همراه شوید.

چگونه فلیکر لامپ را تشخیص دهیم؟

چند روش برای تشخیص فلیکر لامپ وجود دارد که ساده‌ترین روش آن مشاهده بصری است. اگر نوسان یا تغییرات قابل توجهی در شدت روشنایی مشاهده کردید، به ویژه سوسو زدن یا چشمک زدن سریع نور، می‌تواند نشانه واضح وجود فلیکر باشد.

راه بعدی استفاده از دوربین است. برای این کار با دوربین گوشی خود از نور چراغ در سرعت شاترهای مختلف فیلم بگیرید. برای تعیین سرعت شاتر باید از تنظیمات دوربین خود استفاده کنید. اگر در ویدیو، نوسانات نور قابل مشاهده بود، لامپ فلیکر دارد. برای تشخیص دقیق‌تر فلیکر چراغ می‌توانید از ابزارهای تخصصی مانند فلوکس‌متر استفاده کنید. با کمک این ابزارها قادر به اندازه‌گیری میزان درصد فلیکر خواهید بود.

فلیکر چراغ چیست

دلایل فلیکر لامپ چیست؟

دلایل مختلفی وجود دارند که منجر به فلیکر یا سوسو زدن لامپ می‌شوند. این دلایل را می‌توان به دو گروه اصلی تقسیم‌بندی کرد. دسته اول مربوط به منابع تغذیه برق و دسته دوم مربوط به چراغ می‌شود. در ادامه این دو گروه را با جزئیات بیشتر معرفی می‌کنیم.

1. مشکلات مربوط به منابع تغذیه برق

  • نوسانات ولتاژ: اگر ولتاژ برق ورودی به لامپ ناپایدار باشد و به طور مداوم افت و خیز داشته باشد، می‌تواند باعث فلیکر شود. این نوسانات ممکن است ناشی از مشکلات شبکه برق، نقص در سیم کشی ساختمان یا استفاده از لوازم برقی پرقدرت در همان مدار باشد.
  • افت ولتاژ: افت ناگهانی ولتاژ برق نیز می‌تواند باعث پدیده فلیکر شود. این افت ولتاژ ناشی از روشن شدن ناگهانی یک دستگاه برقی پرقدرت یا اضافه بار به شبکه برق خواهد بود.

2. مشکلات مربوط به لامپ و تجهیزات روشنایی

  • نوع چراغ: لامپ‌های فلورسنت و هالوژن قدیمی، به طور ذاتی دارای نوساناتی در روشنایی خود هستند که می‌تواند باعث فلیکر شود.
  • چراغ‌های LED نامرغوب: برخی از لامپ‌های LED ارزان قیمت و غیر استاندارد، از درایورهای نامناسبی استفاده می‌کنند که منجر به بروز فلیکر می‌شود.
  • دیمر نامناسب: استفاده از دیمر نامناسب برای محصولات؛ یکی از دلایل فلیکر چراغ است. در واقع دیمر باید با نوع لامپ LED سازگار باشد و از تکنولوژی مناسب برای کنترل روشنایی آن استفاده کند.
  • مشکلات مدار داخلی چراغ: در برخی موارد، ممکن است مشکلاتی در مدار داخلی وجود داشته باشد که باعث فلیکر شود. از مشکلات رایج می‌توانیم به نقص در قطعات یا گرم شدن بیش از حد آن اشاره کنیم. این قطعات می‌توانند شامل خازن اس ام دی، سلف 1 میلی هانری و سلف 2 میلی هانری باشند. توجه داشته باشید که برای خرید قطعات اس ام دی باکیفیت و همراه با گارانتی می‌توانید از شرکت دانش بنیان کاسپین نور کمک بگیرید.

علاوه بر موارد فوق، برخی از عوامل دیگر نیز می‌توانند در ایجاد فلیکر نقش داشته باشند، از جمله:

  • سیم کشی نامناسب: سیم کشی نامناسب و معیوب در محل نصب لامپ می‌تواند باعث نوسانات ولتاژ و در نتیجه فلیکر شود.
  • کلید معیوب: یک کلید خراب یا معیوب ممکن است باعث قطعی مکرر جریان برق به لامپ و در نتیجه بروز پدیده فلیکر شود.
  • گرد و غبار و آلودگی: گرد و غبار و آلودگی روی لامپ نیز یکی از دلایل افت نور و در برخی موارد فلیکر هستند.

تاثیر فلیکر چراغ بر سلامت انسان

نویز فلیکر لامپ بر سلامت انسان تاثیر مخربی می‌گذارد. این تاثیرات شامل موارد زیر می‌شوند:

  1. خستگی چشم: یکی از شایع‌ترین عوارض فلیکر، خستگی چشم است. این امر به دلیل تلاش اضافی عضلات چشم برای تنظیم با تغییرات سریع روشنایی ایجاد می‌شود.
  2. بروز سردرد: فلیکر باعث سردرد، به خصوص در افراد مبتلا به میگرن می‌شود.
  3. خشکی چشم: سوسو زدن نور ممکن است منجر به خشکی چشم و تحریک آن شود.
  4. اختلالات بینایی: در موارد شدید، فلیکر باعث تاری دید، دوبینی و حتی از دست دادن موقت بینایی خواهد شد.
  5. افزایش خطر ابتلا به صرع: تحقیقات نشان داده است که قرار گرفتن در معرض فلیکر می‌تواند خطر ابتلا به تشنج را در افراد مبتلا به صرع افزایش دهد.

بهترین روش های رفع فلیکر لامپ

برای رفع فلیکر لامپ روش‌های متعددی وجود دارد که مهم‌ترین آن استفاده کردن از چراغ‌های باکیفیت، آنتی فلیکر و با برند معتبر است. این موضوع به ویژه در محیط‌های صنعتی و کاری که نیاز به تمرکز و دقت بالا است، اهمیت بیشتری دارد. به عنوان مثال چراغ صنعتی و براکت مهتابی ال ای دی کاسپین نور فاقد هر گونه فلیکر یا سوسوزدن است و شاخص نمود رنگ (CRI) در آن نیز به بیشتر از 90 می‌رسد. در نتیجه روشنایی مطلوبی ارائه می‌دهد و مانع از خستگی چشم و بروز سردرد می‌شود. در ادامه با سایر روش‌ها آشنا می‌شوید:

  • منابع نوری معیوب را تعویض کنید: اگر متوجه سوسو زدن نور از لامپ یا منبع نور دیگری شدید، آن را در اسرع وقت با چراغ‌های آنتی فلیکر تعویض کنید.
  • از دیمرهای سازگار استفاده کنید: اگر از دیمر یا کلیدهای چراغ‌دار برای تنظیم نور لامپ‌های خود استفاده می‌کنید، آن‌ها را بررسی و در صورت نیاز با دیمرهای سازگار با LED جایگزین نمایید.
  • سیم کشی را بررسی کنید: سیم کشی ساختمان را مورد بررسی قرار دهید و از سلامت آن مطمئن شوید.
  • قطعات معیوب را با قطعات سالم جایگزین کنید: وجود ترانسفورماتورهای قدیمی، چراغ‌های فلورسنت قدیمی و… می‌توانند سبب سوسوزدن نور شوند. بنابراین برای رفع فلیکر لامپ آن‌ها را حذف و با قطعات سالم و جدید جایگزین کنید.
  • محیط‌های با نور کم را به طور مناسب روشن کنید: اگر در محیطی با نور کم کار می‌کنید، از چراغ‌های رومیزی با کیفیت بالا استفاده کنید تا از خستگی چشم جلوگیری کنید.
  •  به چشمان خود استراحت دهید: اگر به مدت طولانی در معرض نور هستید، به طور مرتب به چشمان خود استراحت دهید. به عنوان مثال هر 20 دقیقه یک بار به مدت 20 ثانیه به دور نگاه کنید.

با رعایت این نکات ساده، می‌توانید از چشمان خود در برابر اثرات مضر فلیکر محافظت کرده و از سلامت بینایی خود در بلندمدت اطمینان حاصل کنید.

مزایای لامپ بدون فلیکر کاسپین نور

شرکت دانش بنیان کاسپین نور تمامی محصولات خود را بدون فلیکر تولید می‌کند و در طراحی آن‌ها از مرغوب‌ترین قطعات و متریال استفاده می‌نماید. محصولات کاسپین نور شامل پروژکتور ال ای دی، چراغ صنعتی، چراغ خیابانی ال ای دی، پنل‌های سقفی و… می‌شوند که همگی آن‌ها به آنتی فلیکر مجهز هستند.

برای دریافت قیمت پروژکتورهای ال ای دی، قیمت چراغ سوله ای 200 وات، قیمت چراغ خیابانی ال ای دی و… می‌توانید از وبسایت کاسپین نور استفاده کنید یا با سرویس پشتیبانی تماس حاصل فرمایید.